På Drottningholmskolan inspirerar vi våra elever till upptäckarlust och en vilja att lära för livet, inte bara för skolan. Vi utgår från att motivation, glädje och nyfikenhet är viktiga drivkrafter i lärandet och att det är viktigt att se till varje elevs individuella förmågor och förutsättningar. Lärandet är ofta tematiskt och vi integrerar olika ämnen med varandra så att eleverna bättre kan förankra kunskap och känna delaktighet och mening i lärandet.

Vi arbetar praktiskt-estetiskt för att sätta kunskap i ett sammanhang och skapa lust, motivation och upplevelser. Det innebär bland annat att vi integrerar bild, form och musik med övriga ämnen och använder mycket rörelse och lek i undervisningen.

I vår lilla skola känner alla varandra och vårt arbetssätt främjar en stark sammanhållning bland eleverna.


Waldorfpedagogik

Waldorfpedagogiken vill utveckla hela människan – tanke, känsla och vilja. Man följer självfallet den nationella läroplanen och dess mål, men ämnena presenteras så att de i varje stadium anknyter till barnets egen utveckling och hjälper denna framåt. Under de första skolåren är exempelvis sång, musik, bild, rytm och rörelse naturliga inslag i många ämnen. Vår övertygelse är att lärande fungerar bäst vid en nära kontakt mellan lärare och elev. Därför är all våra undervisning lärarledd.

Teoretiskt, konstnärligt och praktiskt arbete integreras så långt som möjligt och undervisningen sker till stor del i kommunikation med eleverna. Detta sätt att undervisa skapar engagemang och delaktighet hos barnen. Genom att man använder sig av rörelse, musik, rytmer och målning i undervisningen får barnet en mer allsidig utveckling och skoltrötthet motverkas.

Periodundervisning

I perioder om 2–5 veckor intensivstuderar klassen ett specifikt ämne varje morgon under skoldagens två första timmar. Detta arbetssätt stärker både inlevelsen och koncentrationsförmågan. Det ger dessutom möjlighet till bredd och fördjupning i det aktuella ämnet. Periodernas innehåll kan till exempel utgöras av natur- och samhällsorienterande ämnen.

Egna arbetsböcker

I många ämnen gör eleverna sina egna arbetsböcker. I de lägre årskurserna får de hjälp med texterna av läraren. Därefter övar de successivt upp sin förmåga att självständigt anteckna, söka information och bearbeta sina redovisningar. Arbetet med böckerna innebär också att illustrera texterna och göra en fin layout.

Läraren

Klassläraren följer sin klass under större delen av skoltiden och har huvudansvaret för eleverna och deras skoltid. Kontakten mellan barn, föräldrar och lärare är tät. Förutom klasslärare finns flera olika ämneslärare i bland annat språk, musik, hantverk och gymnastik. För elever som är i behov av särskilt stöd finns stödlärare och socialpedagog, och både analoga och digitala hjälpmedel att tillgå.

Månadsfest

Inför lov och större högtider hålls så kallade månadsfester. Då framför klasserna inslag ur undervisningen inför kamrater, lärare och och ibland även för föräldrar så att hela skolan får en upplevelse av vad man arbetat med i de olika klasserna. Sång, instrumentspel, drama och recitation är vanliga inslag.

Skolbiblioteket

Vi har ett välsorterat skolbibliotek som fungerar som en pedagogisk resurs och som alltid står öppet för skolans elever.

Skolmiljön

Alla elever har rätt till en utbildning som präglas av trygghet och studiero. En förutsättning för detta är att elever, lärare och övrig personal har respekt för varandra och tar ett gemensamt ansvar för arbetsmiljön på skolan. För att eleverna ska känna sig delaktiga i detta arbete är de med och utarbetar våra trivselregler.

Vi har självklart nolltolerans mot kränkande behandling och mobbning. Sker en incident resulterar det i en omedelbar reaktion från skolans anställda. Varje ärende följs upp och hanteras via vårt incidentrapporteringssystem.

En god miljö innebär också frihet från för många intryck. Många barn idag umgås med sina mobiler och sociala medier en stor del av eftermiddagar, kvällar och helger. Skolan ska vara en frizon från detta. På Drottningholmskolan lämnar eleverna in sina mobiler på morgonen och återfår dem när skoldagen är slut; detta för att skolarbetet och den sociala samvaron inte ska störas.

Även den fysiska miljön är viktig. Vi strävar efter att ge eleverna en genomtänkt och vacker skolmiljö med omsorgsfullt utvalda naturmaterial. Barn upplever världen starkt genom sina sinnen och därför anser vi att de ska få arbeta med material av hög kvalitet.

Utomhus har eleverna tillgång till en stor skolgård med naturtomt, trädgårdsland, fruktträd och bärbuskar, sandlådor, basketplan och fotbollsplan.  Skogen precis intill besöks ofta både på raster och som utflyktsmål för att utforska naturen.

Varje år har vi några gemensamma arbetstillfällen då där föräldrarna hjälper skolan med sådant som inte hinns med under den ordinarie verksamheten. Det kan till exempel röra sig om att laga trasiga möbler, måla om eller göra fint på skolgården. Dessa helger brukar vara trevliga tillfällen för umgänge föräldrar emellan, och inte minst är de till glädje för eleverna som känner att alla hjälps åt för att göra deras skolmiljö trivsam.